De Europese economie zit nog steeds in een "milde recessie", maar voor 2013 is voorzichtig herstel in zicht. Dat heeft eurocommissaris Rehn gezegd bij de presentatie van de economische ramingen van de Europese Unie.

Rehn verwacht voor de eurozone in 2012 een krimp van 0,3 procent. Volgend jaar groeit de economie in de eurolanden naar verwachting 1,0 procent, in de hele EU wordt 1,3 procent groei verwacht.

Geen uitzondering

De cijfers zijn somberder dan in november, toen Rehn ook een verwachting voor 2012 uitsprak. Toen ging hij nog uit van een groei van 0,5 procent in 2012. Een jaar geleden was de verwachting zelfs 1,8 procent groei.

Nederland kan volgens Rehn in 2013 ook weer groei verwachten, namelijk 0,7 procent. Sinds het laatste kwartaal van 2011 verkeert Nederland in een recessie. Dit jaar krimpt de economie naar verwachting 0,9 procent.

Het Nederlandse begrotingstekort is volgens de ramingen van de Europese Commissie hoger dan de toegestane 3 procent, maar daarbij is het vijfpartijenakkoord niet meegerekend. Rehn herhaalde dat hij voor Nederland geen uitzondering wil maken en dat Nederland zich aan de grens van 3 procent moet houden.

Goede spoor

De eurocommissaris sprak verder zijn bezorgdheid uit over de hoge werkloosheid in Europa van gemiddeld 10 procent. In de eurozone is de werkloosheid zelfs 11 procent. Hij benadrukt dat de verschillen tussen de eurolanden groot zijn.

In Nederland was de werkloosheid in maart 5,9 procent, de Europese Commissie verwacht dat die boven de 6 procent zal uitkomen.

Vooral voor de zuidelijke eurolanden schetste Rehn een somber beeld. Zo blijft Spanje in een recessie en loopt de werkloosheid in 2013 op tot ruim 25 procent. Griekenland kruipt wel uit de recessie, maar ook daar blijft de werkloosheid met 19 procent hoog.

Portugal zit na meer dan 3 procent krimp dit jaar wel weer op het goede spoor, zegt Rehn. Het land kan volgend jaar op een groei van 0,3 procent rekenen.

STER reclame