NOS NieuwsAangepast

Oorlogsfotograaf Faas overleden

De Duitse oorlogsfotograaf Horst Faas is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vroegere werkgever Associated Press (AP) bekendgemaakt.

Faas was vooral bekend van zijn foto's uit de Vietnamoorlog. Ook stuurde hij vanuit Saigon medewerkers van AP aan en leidde hij jonge fotografen op.

Kim Phuc

Eén van zijn leerlingen was Nick Ut, die de beroemde foto maakte van het huilende meisje Kim Phuc. Ze rende naakt over straat, nadat zij door napalm was getroffen. Faas besloot de foto te publiceren, ook al waren er bezwaren omdat het meisje naakt was.

Faas won twee keer de prestigieuze Pulitzerprijs, in 1965 voor zijn werk in Vietnam en in 1972 voor zijn opnames in Bangladesh.

In 2004 ging hij met pensioen, nadat hij 48 jaar voor AP had gewerkt. "Horst Faas was toonaangevend in de fotojournalistiek. Zijn buitengewone inzet om moeilijke verhalen te vertellen was uniek en opmerkelijk", zegt Santiago Lyon, vicepresident van AP.

Collega's

"Hij was een uitzonderlijk talent, zowel achter de camera als in het bewerken van werk van anderen." Volgens Lyon zullen zijn collega's Faas missen. "Vooral de groep waarmee hij conflicten versloeg, met name de Vietnam-generatie."

Horst Faas overleed donderdag in München.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl