NOS NieuwsAangepast

'Verpaupering door malaise Vestia'

Door de financiële malaise bij Vestia staan zeker honderd bouwprojecten in met name de achterstandswijken op de tocht.

Het gaat om de renovatie, sloop en nieuwbouw van tienduizenden woningen. Maar ook om de bouw van scholen, sporthallen, gezondheidscentra en opvanghuizen voor probleemjongeren, vrouwen en verslaafden.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de wethouders van Rotterdam, Den Haag, Delft, Zoetermeer en het Westland. Vestia zou in deze gemeenten voor honderden miljoenen euro's investeren in allerlei bouwprojecten. Door de financiële problemen is hier voorlopig geen geld meer voor.

Nieuwbouwplannen

Vestia dreigde dit voorjaar failliet te gaan. Met een noodlening van ruim 1,5 miljard euro kon dat maar net worden voorkomen.

Om financieel weer gezond te worden, gaat Vestia de komende tien jaar 15.000 huurwoningen verkopen. Tegelijkertijd gaat er een streep door alle nieuwbouwplannen, met uitzondering van projecten waar Vestia juridisch niet meer onderuit kan.

Een woordvoerder van Vestia laat weten dat er nu onderhandelingen plaatsvinden tussen de banken en Vestia. "Daarna weten we wat onze financiële ruimte is en dus ook welke bouwprojecten wel of niet door kunnen gaan."

Leefbaarheid

Wethouders van de gemeenten waar Vestia veel bezit heeft, zijn teleurgesteld. Ze zien de ontwikkeling van de krachtwijken tot stilstand komen en vrezen daardoor voor de veiligheid en leefbaarheid.

"Dit heeft heel vergaande gevolgen voor de stad", zegt wethouder Marnix Norder van Den Haag, waar 34 projecten op de tocht staan.

"We zijn enkele jaren bezig om de krachtwijken weer op de rails te krijgen. Door allerlei investeringen, onder andere van Vestia, zijn de schooluitval, werkloosheid en de criminaliteit afgenomen."

"Huizen zijn gesloopt en nieuwe gebouwd. Als die investeringen nu stoppen, ben ik bang dat ook de positieve ontwikkeling van de wijken stopt."

Bovendien vindt Norder het "heel slecht dat de financiële problemen die niet door Hagenaars worden veroorzaakt, wel op hen worden afgewenteld."

Desastreus

Wethouder Hamit Karakus van Rotterdam vreest op z'n minst voor vertraging van de projecten en is bang dat hogeropgeleiden wegtrekken uit de wijken bij gebrek aan goede woningen.

Ook in Delft, waar 19 lopende en nieuwe initiatieven wellicht niet doorgaan, heeft de bouwstop grote gevolgen. "Vestia zou honderden oude portiekwoningen slopen en nieuwe huizen bouwen", zegt wethouder Raimond de Prez. "Als dat niet doorgaat, loop je het risico dat mensen wegtrekken uit die wijken en de buurten verpauperen. Daar ben ik niet blij mee."

Volgens de Landelijke Huurdersraad van Vestia zijn de gevolgen hoe dan ook 'desastreus'. Peter Snijders: "Juist nu de woningmarkt op slot zit, zorgen corporaties als één van de weinigen nog voor goede huisvesting. Maar nu kan Vestia alleen nog het onderhoud doen. Geen renovatie of nieuwbouw. Dat gaan we zeker merken in bepaalde wijken."

Zuidplas

Momenteel onderhandelen Vestia en de wethouders met elkaar over de vraag welke bouwprojecten wel of niet doorgaan. Tegelijkertijd voeren ze gesprekken met andere corporaties, projectontwikkelaars, pensioenfondsen en beleggers om te onderzoeken of zij projecten van Vestia over kunnen nemen.

Zo wil Vestia onder meer twee van haar woonbedrijven verkopen: Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel en studentenhuisvester Stadswonen in Rotterdam. Het gaat in totaal om bijna 10.000 woningen en enkele bedrijfspanden; ruim 10 procent van het totale vastgoed van Vestia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl