'Ook in Nederland dit jaar hitlijst gestreamde muziek'

Aangepast op

Groot-Brittannië krijgt een nieuwe hitlijst: eentje gebaseerd op muziekstreams in plaats van aankopen in de winkel en betaalde downloads. De officiële hitlijstsamensteller Official Charts Company (OCC) gaat daarvoor statistieken gebruiken van onder meer Spotify, We7 en Deezer, om zo een nieuwe top 100 te maken.

De eerste lijst publiceren ze volgende week al, op 14 mei. Streaming video zoals van YouTube zit er nog niet bij, maar zijn ze wel van plan om toe te voegen. De meest gestreamde plaat dit jaar in Groot-Brittannië is volgens OCC Somebody That I Used To Know van Gotye. Maar Ed Sheeran is het populairst, met drie nummers in de top 20 meest gestreamd: Lego House, Drunk en The A Team.

Tussenfase

In Nederland hebben we nog niet zo'n lijst, maar dat lijkt niet lang meer te duren. "We zitten in een tussenfase", zegt Basyl de Groot, muzieksamensteller bij 3FM. "Bij de Mega Top 50 kijken we er wel naar, maar het wordt nog niet gebruikt. De Mega Top 50 kijkt nu naar airplay, downloads en winkelaankopen. "We moeten ook weten wat het betekent. Je moet weten hoe streams zich verhouden tot downloads", aldus De Groot.

Volgens Michel Admiraal van onderzoeksbureau GfK, dat hitlijsten samenstelt, gaan ze dit jaar nog over. "We wachten ook met smart op andere streamingdiensten, zodat je niet alleen afhankelijk bent van Spotify, want dat zegt zo weinig." Volgens hem zijn ze in Duitsland, waar alle gegevens binnenkomen van andere landen, bezig met een studie om te berekenen hoe streams zich verhouden tot downloads.

Royalties

Overigens zitten niet alle artiesten hier op te wachten, omdat ze van streams weinig terugzien in hun portemonnee. Zo bracht Black Keys hun album El Camino niet uit op Spotify. "Het is nog niet zo dat je royalties van platenverkoop kan vervangen door royalties van streams", zei drummer Patrick Carney.

Door: Helen