Olympische vlam ontstoken

Aangepast op

In Olympia is de Olympische vlam ontstoken, voor de 27ste Olympische Spelen. Die worden deze zomer in Londen gehouden.

In de tempel van Hera in het antieke Olympia worden zonnestralen via spiegels op de olympische fakkel gericht. De vlam die dan ontbrandt, maakt vervolgens een rondreis van acht dagen door Griekenland.

Daarna wordt de olympische fakkel in Athene overgedragen aan de Britse organisatoren van de Spelen. Het vuur gaat vervolgens per vliegtuig naar een marinebasis in Cornwall.

Daarna volgt een estafettemarathon van 70 dagen door heel Groot-Brittanniƫ, met als eindpunt het Olympisch Stadion in Stratford, in het noordoosten van Londen. Daar moet de vlam op 27 juli aankomen.

Feiten over de olympische fakkelDe fakkel heeft de bijnaam de kaasrasp, omdat hij 8000 gaten heeft. Deze gaten staan symbool voor elk persoon die de fakkel draagt tijdens de estafette in Groot-Brittanniƫ.De gaten zijn gemaakt met behulp van een laser, deze maakte16 gaten per minuut.De driehoekige vorm symboliseert de drie keer dat de Londen de Spelen organiseerde, in 1908, 1948 en in dit jaar.De fakkel weegt 1 kilo en is 80 centimeter groot.