Atlético Madrid heeft voor de tweede keer in drie jaar de Europa League.

Mede dankzij twee treffers van Falcao won de ploeg van de Argentijnse trainer Diego Simeone in de finale van de Europa League in Boekarest met 3-0 van Athletic Bilbao, gecoacht door Marcelo Bielsa, ook een Argentijn.

In de beginfase werd het nerveus ogende Bilbao overdonderd door Atlético. Al na zeven minuten was het 1-0; Falcao kapte twee man uit en krulde de bal prachtig in de bovenhoek. Het was de 28ste goal van de Colombiaan in 29 Europa League-wedstrijden.

In de finale van vorig jaar tussen FC Porto en Sporting Braga (1-0) had Falcao (toen in dienst van Porto) de enige treffer gemaakt en ook nu was hij weer ongrijpbaar.

Bilbao komt maar niet in z'n spel

Bilbao slaagde er voor de rust maar niet in zijn gevreesde combinatiespel op de mat te leggen. Fernando Llorente kopte en volleyde en Iker Muniain probeerde het van afstand,maar het leidde tot niets.

Het spel van Atlético was dreigender en na een half uur was het raak. Jon Aurtenetxe leverde kinderlijk eenvoudig de bal in, Falcao speelde zichzelf met een weergaloze voetbeweging vrij en zorgde voor 2-0.

Met twee extra aanvallers, en later nog een derde, ging Bilbao na rust op jacht naar doelpunten. Ibai Gómez, Oscar De Marcos, Markel Susaeta en Gaizka Toquero kregen de bal er echter niet in. Aan de overkant prikte Falcao de bal na een solo op de paal, waarna Diego er uit een counter fraai 3-0 van maakte.

Diego: droom in vervulling gegaan

"Een droom is in vervulling gegaan", juichte Diego, de Braziliaanse spits van Atlético Madrid, na het winnen van de Europa League. "In de rust leek de zege al zeker, maar daarna werd het toch nog moeilijker dan verwacht."

Drie jaar geleden was Diego geschorst toen zijn ploeg Werder Bremen het in de UEFA Cup-finale opnam tegen Sjachtar Donetsk (2-1 nederlaag), maar de winst van woensdag maakte alles goed.

Ook Falcao, die met twaalf treffers in het hoofdtoernooi topscorer van de Europa League werd (Klaas-Jan Huntelaar maakte er tien), was ook dolgelukkig. "Ik ben dankbaar voor dit moment, slechts weinig spelers hebben de kans dit mee te maken."

Simeone opvolger Zoff en Stevens

"De spelers hebben ons plan perfect uitgevoerd. Ik ben ongelooflijk trots", sprak coach Diego Simeone nadat hij met Atlético Madrid de finale van de Europa League had gewonnen.

Hij is na Dino Zoff en Huub Stevens de derde die als speler én coach de UEFA Cup/Europa League heeft gewonnen.

STER reclame