President Obama vindt dat homo's in de Verenigde Staten met elkaar moeten kunnen trouwen. Hij is de eerste Amerikaanse president die zich uitspreekt voor het homohuwelijk.

Obama zei in een interview met ABC News dat homoseksuelen eerlijk behandeld moeten worden.

Hij benadrukte dat het aan de afzonderlijke staten is om te bepalen of ze het homohuwelijk invoeren. In dertig Amerikaanse staten is het homohuwelijk verboden.

Beladen

De druk op Obama om zijn mening te geven over het homohuwelijk was toegenomen nadat vicepresident Biden zich zondag voor het huwelijk had uitgesproken. Biden zei tegen ABC dat homoseksuele stellen exact dezelfde rechten moeten hebben als hetero's. Hij benadrukte dat Obama het beleid bepaalt.

In de aanloop naar de verkiezingen is het homohuwelijk een beladen onderwerp. De kandidaten willen zo min mogelijk zwevende kiezers van zich vervreemden en over het homohuwelijk wordt binnen die grote groep kiezers verschillend gedacht.

Geen groot thema

Toch is de verwachting dat het geen groot verkiezingsthema wordt. Voor de meeste Amerikanen is de economie het belangrijkste onderwerp. Obama´s Republikeinse tegenstrever in de aanloop naar de verkiezingen, Romney, is tegen het homohuwelijk, liet hij nog eens weten.

Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal zullen vooral progressieve kiezers enthousiast zijn over Obama's standpunt.

Vorig jaar haalde Obama een streep door het Don't Ask, Don't Tell-beleid. Daarbij mochten homo's alleen dienen in het leger als ze hun geaardheid verborgen hielden.

STER reclame