NOS NieuwsAangepast

KRO zit achter Omroepkiezer-stunt

Daar was hij ineens begin deze week, de Omroepkiezer. Een kieswijzer voor publieke omroepen. De grote vraag was alleen: wie zit hier achter? Niet MAX, PowNed of WNL zoals velen dachten, maar KRO blijkt de initiatiefnemer.

Op internet en vooral Twitter was er veel verontwaardiging. Veel mensen kregen een uitslag waar ze zich helemaal niet in konden vinden. Omdat PowNed en WNL vaak de eindconclusie waren, werd aangenomen dat zij achter de site zaten. Dat bleek dus niet waar. "Dit ludieke initiatief is onderdeel van de nieuwe ledenwerfcampagne van de KRO 'Kies KRO", zegt directievoorzitter Koen Becking.

@woodwardnl "@jornwlucas same here! Ik begin steeds meer te vermoeden dat de omroepkiezer een stunt is van PowNed."

@TonyNijenhuis "Zojuist even de Omroepkiezer geprobeerd. Resultaat: 1. Powned 2. Omroep Max. Omroep Max?"

@Jan_Slagter "Ik kan sommige mensen niet overtuigen dat ik niks met de #omroepkiezer te maken heb... Kan er ook niks aan doen dat ze bij MAX uitkomen."

De site trok in een paar dagen ruim 42.000 bezoekers en kreeg veel media-aandacht. "Daarmee is de actie geslaagd", zegt woordvoerster Debbie de Wagenaar. Of en hoeveel nieuwe leden de actie heeft opgebracht is voor de KRO alleen nog niet duidelijk.

Omroepkiezer.nl

KRO noemt de omroepkiezer een objectieve en wetenschappelijk verantwoorde test. Aan de hand van 20 vragen kunnen mensen meten welke omroep het beste bij hun past. De test is door André Krouwel van Kieskompas en de Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkeld. "KRO heeft de test expres niet bekeken voor deze online ging, omdat wij voor de creatieve manier gingen. Wij wilden de publieke omroep op een creatieve manier weer op de kaart zetten", zegt De Wagenaar.

Zoals gezegd is de omroepkiezer om te kijken welke omroep het beste bij iemand past. De uitkomst van de test kan dus ook een andere omroep dan de KRO zijn. "Dat is prima. Het is goed dat we een rijk omroepbestel hebben, en de mensen moeten zich dat realiseren."

Rare uitkomst?

Volgens Krouwel is het waarschijnlijk dat er op dit moment veel mensen bij PowNed of WNL uitkomen. Dat komt omdat vooral kritische en informatie-gerichte mensen online actief zijn en de test snel weten te vinden. "De uitslag wordt niet bepaald door één vraag, maar is een combinatie van 20 antwoorden. Als iemand gematigde of tegensprekende antwoorden geeft, kom je al snel bij MAX uit. Dat heeft niets met leeftijd te maken."

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl