NOS NieuwsAangepast

Infectie oorzaak 1 op 6 kankers

Wereldwijd wordt één op de zes kankergevallen veroorzaakt door een infectie die goed behandelbaar is of waar een vaccin voor is. Dat zeggen wetenschappers in het tijdschrift The Lancet.

Volgens de onderzoekers zijn vier infecties verantwoordelijk voor bijna 2 miljoen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker, darmkanker en leverkanker per jaar. Het gaat om een infectie met het humaan papillomavirus (baarmoederhalskanker), de helicobacter pylori (darmkanker) en hepatitis B en C (leverkanker).

Het percentage kankergevallen die door een infectie zijn veroorzaakt, is in ontwikkelingslanden ongeveer drie keer zo hoog als in westerse landen; 22,9 procent in het oosten van Azië tegen 7,4 procent in bijvoorbeeld Groot-Brittannië.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat er in rijkere landen meer antibiotica worden gebruikt en er vaccinatieprogramma's zijn om infecties te bestrijden.

Zo worden meisjes in landen als Nederland en Groot-Brittannië rond hun twaalfde ingeënt tegen het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl