Voormalig bestuursvoorzitter Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt interim-directielid van Zorgpartners Friesland, een organisatie die ziekenhuiszorg en ouderenzorg levert in Friesland.

Smits stapte vorige zomer op bij het Maasstad Ziekenhuis, waar lange tijd een uitbraak van een multiresistente bacterie onder de pet was gehouden. Ten minste drie patiënten stierven aan de gevolgen van een infectie die was veroorzaakt door de Klebsiella-bacterie.

Verantwoordelijkheid

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg had Smits onvoldoende aandacht voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg in het Maasstad Ziekenhuis. De commissie-Lemstra, die de Klebsiella-uitbraak onderzocht, verweet Smits dat hij zijn verantwoordelijkheid niet had genomen.

Bij zijn vertrek kreeg Smits van het Rotterdamse ziekenhuis 236.000 euro mee. Daar ontstond grote ophef over, onder meer in de Tweede Kamer. PVV, SP en CDA wilden dat Smits zijn vergoeding inleverde.

Hartcentrum

Smits gaat twee dagen per week als interim-directielid aan de slag in Leeuwarden. Hij wordt daar onder meer verantwoordelijk voor het hartcentrum.

Onder Zorgpartners Friesland vallen het Medisch Centrum Leeuwarden, het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen en de thuiszorg, de zorgcentra en de verpleeg- en verzorgingshuizen van Noorderbreedte.

STER reclame