Zweedse sluipschutter aangeklaagd

Aangepast op

De 'Zweedse sluipschutter' Peter Mangs is door de rechtbank in Malmö aangeklaagd voor drie moorden en dertien moordaanslagen of voorbereidingen daartoe. Daarnaast wordt hij aangeklaagd voor bedreiging en vernieling. De aanklacht bestaat in totaal uit twintig punten.

De 40-jarige verdachte zit al 17 maanden vast. Hij ontkent alle betrokkenheid bij de moorden en aanslagen. De sluipschutter had het vooral op immigranten gemunt.

Volgens de politie weigert Mangs mee te werken aan het onderzoek en antwoordt hij niet op vragen. Het onderzoek naar de verdachte is het grootste politie-onderzoek sinds de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986.

Gewond

Ruim een jaar lang was Malmö in de ban van de sluipschutter die regelmatig huizen en winkels van immigranten beschoot. Sinds oktober 2009 zou hij minstens negentien keer toegeslagen hebben.

Verschillende mensen raakten bij de beschietingen gewond, enkelen van hen zwaar.

Eén van de aanslagen had een dodelijke afloop. Een 20-jarige vrouw werd doodgeschoten in een auto bij een moskee. Ook zou Mangs de dader zijn van twee moorden die al in 2003 werden gepleegd.

Mediaspektakel

De beschietingen zorgden voor veel onrust onder de immigranten van Malmö, bijna eenderde van de bevolking van de stad. Alle incidenten waren in het donker en op rustige plaatsen.

De politie adviseerde mensen met een donkere huidskleur om afgelegen plekken te mijden.

De rechtszaak tegen Mangs begint op 14 mei en wordt naar verwachting een mediaspektakel. De uitspraak wordt in juli verwacht.