Er is voorzichtige hoop op een geneesmiddel dat de giftige werking van de EHEC-bacterie kan stoppen. Die bacterie veroorzaakt vooral bloederige diarree, maar kan ook de ernstige nieraandoening HUS (hemolytisch-uremisch syndroom) veroorzaken. Wetenschappers en artsen kijken uit naar de presentatie woensdag in Amsterdam van de eerste resultaten van een onderzoek naar het medicijn.

Het gaat om de voorlopige resultaten van een fase II Trial. In het onderzoek waaraan een heel beperkte groep patiënten heeft deelgenomen is vooral gekeken naar de veiligheid van het middel en of patiënten het medicijn wel verdragen. "De eerste resultaten laten zien dat het veilig is om te gebruiken", zegt kindernefroloog (internist gespecialiseerd in nieraandoeningen bij kinderen) Nicole van de Kar van het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Congres

Van der Kar is de voorzitter van het internationale EHEC-congres dat van 6 tot en met 9 mei plaatsvindt in de RAI in Amsterdam. "Verschillende patiënten hebben anti-stoffen aangemaakt tegen het gif dat de EHEC-bacterie verspreidt", zegt van der Kar die al inzage heeft gehad in de onderzoeksresultaten.

Op het congres komen wetenschappers uit de hele wereld bijeen met uiteenlopende specialismen. Artsen gaan er praten over de laatste stand van het EHEC-onderzoek met voedingsbiologen, veterinair onderzoekers, epidemiologen en microbiologen.

EHEC-uitbraak

Eind mei vorig jaar werd Duitsland getroffen door een grote EHEC-uitbraak. Van mei tot en met juli raakten bijna 4000 mensen besmet met de EHEC-bacterie. Ongeveer 850 van hen kregen de ernstige complicatie HUS. Uiteindelijk stierven 54 mensen aan een infectie veroorzaakt door de EHEC-bacterie.

STER reclame