Merkel nodigt Hollande naar Berlijn

Aangepast op

De Duitse bondskanselier Merkel heeft Fran├žois Hollande gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Franse presidentsverkiezingen. Zij nodigt hem uit om zo snel mogelijk naar Berlijn te komen voor overleg.

De overwinning van Hollande is enigszins pijnlijk voor Merkel. Tijdens de Franse verkiezingsstrijd steunde zij Hollande's rivaal Nicolas Sarkozy; zij bezocht zelfs een campagnebijeenkomst van de vertrekkende Franse president.

Merkels steun voor Sarkozy was mede het gevolg van Hollande's uitspraken over het Europese begrotingsbeleid. Hollande keurt de strenge bezuinigingen die Frankrijk en andere eurolanden moeten doorvoeren af. Merkel is daar juist een groot voorstander van.

Groei stimuleren

Hollande wil dat de eurolanden nieuwe afspraken maken over de aanpak van de schuldencrisis. Voor hem betekent dat dat er ook maatregelen moeten komen die economische groei stimuleren.

De Duitse regering laat doorschemeren dat het bereid is om de aanpak van de schuldencrisis opnieuw tegen het licht te houden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle zegt dat het stimuleren van groei niet per se gepaard hoeft te gaan met hogere uitgaven. Groei kan ook worden gestimuleerd door structurele hervormingen en een betere besteding van het geld dat nu wordt uitgegeven, zei hij.

Felicitaties

Ook vele andere Europese leiders hebben Hollande gefeliciteerd met zijn overwinning. Demissionair premier Rutte hoopt op een goede samenwerking met de nieuwe Franse president, zoals hij die ook met Sarkozy had, zegt zijn woordvoerder.