Hollande nieuwe Franse president

Aangepast op

In Frankrijk heeft de nieuwe president François Hollande de bevolking tot eenheid opgeroepen. Hij riep zichzelf anderhalf uur na de bekendmaking van de exitpolls tot winnaar uit.

"De verandering die ik u beloofd heb, begint nu", zei de socialist Hollande in zijn overwinningstoespraak. Hij sprak in zijn woonplaats Tulle, waar hij jaren burgemeester is geweest. Later op de avond vloog Hollande naar Parijs.

Met bijna alle stemmen geteld staat Hollande op 51,7 procent van de stemmen en Sarkozy op 48,3 procent.

Sarkozy

Hollande beloofde dat de vriendschap met Duitsland wordt voortgezet. Hij kondigde ook bezuinigingen aan, maar die zullen verzacht worden met sociale maatregelen. Het beleid op het gebied van jeugd en sociale rechtvaardigheid verklaarde hij tot speerpunt van zijn beleid.

Binnen een half uur na de sluiting van de stembureaus verscheen Sarkozy op de televisie om zijn nederlaag toe te geven. Tegenover zijn enthousiaste aanhangers zei Sarkozy dat hij Hollande had gefeliciteerd met de overwinning. Sarkozy zei dat hij als enige verantwoordelijk is voor de nederlaag.

Al vroeg in de avond vierden aanhangers van Hollande in het hele land feest.

Minder bezuinigingen

Frankrijk krijgt met Hollande voor het eerst sinds 1995 weer een socialistische president. In dat jaar kwam er een eind aan de tweede ambtstermijn van François Mitterrand. Hollande heeft zich de afgelopen tijd afgezet tegen het strikte bezuinigingsbeleid dat onder leiding van Duitsland aan de eurolanden werd opgelegd. Sarkozy steunde dat beleid wel.

Frankrijk gaat in juni opnieuw tweemaal naar de stembus, om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat Hollande met een linkse meerderheid kan gaan regeren.

Over twee weken gaat de nieuwe president Hollande naar de Verenigde Staten, om deel te nemen aan een topconferentie van de G8 en aansluitend van de NAVO. Hollande wordt uiterlijk op 15 mei beëdigd.