NOS NieuwsAangepast

Hindenburg 'ligt in het verleden'

De laatste twee overlevenden van de ramp met de Hindenburg, vandaag 75 jaar geleden, zullen niet aanwezig zijn bij de herdenking. Door gezondheidsproblemen kunnen de beide mannen niet de reis maken naar de Amerikaanse staat New Jersey.

De Duitse zeppelin Hindenburg vatte op 6 mei 1937 vlam bij de landing en stortte neer op het vliegveld van Lakehurst, New Jersey. 35 passagiers en een grondwerker kwamen om het leven. Werner Franz en Werner Döhner, beiden in de tachtig, waren als kind aan boord van het luchtschip. Net als zestig andere passagiers wisten ze het inferno te overleven.

Franz woont nog altijd in Duitsland en is te oud om de reis naar de VS te maken. Hij wilde geen commentaar geven op de herdenking. De 14-jarige Franz was een piccolo aan boord en werd tijdens de ramp ingesloten door de vlammen. Door puur geluk brak er een watertank boven zijn hoofd en kon hij zonder verwondingen wegkomen.

Uit het raam

Döhner woont tegenwoordig in Colorado. Vanwege de slechte gezondheid van zijn vrouw wil hij de reis niet maken. Tegen de Amerikaanse pers wilde hij ook maar weinig kwijt over de herdenking. "Ik leef een teruggetrokken leven. Dat is allemaal gebeurd in het verleden en ik wil het graag zo houden." In een Duits interview noemt hij alle belangstelling "morbide nieuwsgierigheid".

Het gezin Döhner zat op het moment van de ramp in het restaurant van het luxe schip te wachten op vader Hermann. De 8-jarige Werner, zijn moeder, broer (10) en zus (14) zouden hem nooit meer terugzien. Toen het schip ineens in brand vloog, gooide moeder Matilde de beide jongens uit een raam. Ze kwamen veilig terecht op de door regen zacht geworden Amerikaanse bodem.

Matilde slaagde er niet in haar dochter Irene uit het raam te werken en moest haar achterlaten in het luchtschip. Ze zou levend uit het wrak gehaald worden, maar bezweek later aan haar verwondingen. Matilde zelf brak haar heup bij de val uit de zeppelin.

Döhner vindt het nog altijd moeilijk om over die tragedie te praten en mijdt ook daarom alle aandacht.

Oorzaak onbekend

75 jaar later is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor de zeppelin vlamvatte. Mogelijk deed statische elektriciteit de waterstof in de ballon ontvlammen of was de bliksem ingeslagen. Theorieën dat het bijna 250 meter lange paradepaardje van de nazi's door antifascisten zou zijn gesaboteerd, worden door experts in ieder geval van de hand gewezen.

De ramp met de Hindenburg betekende het einde van de commerciële luchtvaart met zeppelins. Hoewel er wel ongelukken waren geweest met meer slachtoffers, schrikten de gruwelijke filmbeelden van het eind van de zeppelin de reizigers voorgoed af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl