Fransen trekken zich niets aan van regels verkiezingen

Aangepast op

Het mag niet, maar ze doen het toch: het embargo op de Franse verkiezingsuitslagen wordt ook vandaag weer geschonden. Tot 20.00 uur mag er niets bekend worden gemaakt over de uitslagen en peilingen, maar de Fransen zijn niet van plan hun mond te houden. Ondanks de forse boetes die op overtreding staan.

Net als bij de eerste stemronde verschijnen op #radiolondres weer gecodeerde berichten op Twitter: "Nederland zou de favoriete bestemming zijn van bijna 63 procent van de overzeese gebieden." Dit zou betekenen dat de 63 procent van de Franse stemmers in de overzeese gebieden op presidentskandidaat Hollande heeft gestemd. Hier vind je een video met een uitleg over #radiolondres.

Uitslagen

Het lijkt er dus op dat François Hollande tot nu toe een voorsprong heeft op Nicolas Sarkozy. "Oranje zou in een voetbalwedstrijd van de honderd ballen er desgevraagd 52.7 inschopen", twittert NOS-correspondent Ron Linker vanmiddag. Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers twitterde een uur eerder: "Voorzichtigheid geboden, maar volgens eerste stembuspeilingen van 12 uur ziet het er uit dat het Hollandse weer er goed uit. Temperatuur: 52,5 tot 53 graden."

Het gebruik van dit soort codes klinkt als een uit de hand gelopen grap, maar dat is het zeker niet: ook onze correspondent Linker kan een boete krijgen.

'Sarkozy niet herkozen'

Er is een kans dat de huidige president Sarkozy vandaag niet wordt herkozen. Een ingewijde zegt zelfs tegen persbureau Reuters dat een herverkiezing van Sarkozy een wonder zou zijn. Als Sarkozy niet terugkeert als president dan is hij de elfde Europese leider die tijdens de economische crisis zijn post moet verlaten.

Al vanaf 8.00 uur vanmorgen zijn de stembussen open. Gistermiddag brachten de Fransen in de overzeese gebieden hun stem uit. De meeste stembussen sluiten vanavond om 18.00 uur. Alleen de stembussen in de grote steden sluiten later: om 20.00 uur. Dan worden ook de eerste officiële uitslagen bekend gemaakt. Onze liveblog vind je hier.

Door: Tony