Afghaanse martelfamilie krijgt 10 jaar

Aangepast op

Drie familieleden die de 15-jarige Sahar Gul ernstig mishandelden in Afghanistan, moeten 10 jaar de gevangenis in. Het jonge meisje werd door haar schoonmoeder, -vader en -zus een half jaar lang opgesloten in het toilet in de kelder van het huis in de noordelijke provincie Baghlan. Ook haar vader en broer zijn verdachten in de gruwelijke zaak. Zij zijn nog voortvluchtig. Volgens de rechter worden ze veroordeeld zodra ze zijn aangehouden.

De schoonfamilie brak Sahars vingers, trok haar nagels uit en bewerkte haar met vuur. Begin dit jaar bevrijdde de politie Sahar. In januari startte de politie een klopjacht op de daders.

Minder vrij

Volgens mensenrechtenorganisaties hebben vrouwen en meisjes het steeds moeilijker in Afghanistan. De organisaties zeggen dat het geval van Sahar niet op zichzelf staat. De vrijheid van de meisjes wordt steeds verder beperkt.

Twee maanden geleden bracht Human Rights Watch een rapport uit over de rechten van vrouwen in Afghanistan. De conclusie was: de rechten van jonge vrouwen worden slecht beschermd. Zo komt het nog steeds voor dat meisjes op zeer jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt. Dit, terwijl in de Afghaanse wet staat dat meisjes minimaal 16 jaar moeten zijn voor ze mogen trouwen. Sahar Gul was ook uitgehuwelijkt.

Door: Tony