Klanten van de Rabobank kunnen voortaan alleen buiten Europa pinnen als ze daar zelf voor kiezen. De bank gaat per 1 juni betaalpassen van particuliere klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa. Daarmee moet "schade en ongemak" door skimmen voorkomen worden.

Klanten kunnen de blokkade zelf opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel tijdelijk aanzetten. Volgens de Rabobank is de maatregel in het buitenland al succesvol en is het aantal fraudegevallen sterk gedaald.

Bij skimmen nemen criminelen met illegaal verkregen gegevens bij geldautomaten buiten Europa geld op. De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2005 werd nog voor minder dan 4 miljoen euro buitgemaakt, terwijl in 2011 op deze manier 39 miljoen werd gestolen. Bij zo'n 24.000 klanten van de Rabobank werd vorig jaar geld van de rekening gehaald.

Wedloop

ABN Amro neemt een soortgelijke maatregel. "Wanneer is nog niet te zeggen, daar wordt nu hard aan gewerkt", zegt een woordvoerder in een reactie.

ING onderzoekt verschillende opties om skimmen te voorkomen. "We kunnen nog niet zeggen wanneer wat wordt ingevoerd. De afweging is het voorkomen van fraude en de klantvriendelijkheid van de maatregel", zegt een woordvoerder.

SNS heeft geen vergelijkbare maatregel in voorbereiding, maar gaat ernaar kijken. Om skimmen te voorkomen richt de bank zich nu op "de voorkant", door te zorgen dat automaten niet geskimd kunnen worden. "Daar zijn we tot nu toe behoorlijk succesvol in, hoewel het altijd een wedloop blijft met criminelen."

STER reclame