NOS NieuwsAangepast

Studeren aan Harvard: gratis voor iedereen

Harvard staat bekend om z'n strenge toelatingsbeleid, maar vanaf het najaar kan iedereen aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit studeren. Samen met de Massachusetts Institute of Technology (MIT), ook moeilijk om binnen te komen, gaat de universiteit online vakken aanbieden, die mensen wereldwijd kunnen volgen. Met edX, zoals de samenwerking heet, willen ze miljarden mensen bereiken.

Je krijgt geen diploma, maar kan wel certificaten behalen. Alles is gratis toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding. Je krijgt niet alleen toegang tot lesmateriaal van beide universiteiten, maar je kan ook toetsen maken en chatten met docenten en andere cursisten. Ze benadrukken ook dat het geen light-versie is, maar het echte werk.

En zelf willen de universiteiten er ook iets van opsteken: "Naast het delen van kennis, kunnen wij ook leren van het leren: hoe mensen studeren", zegt Drew Faust, de voorzitter van Harvard. "Daarmee kunnen we bijvoorbeeld nieuwe studiemethoden ontwikkelen."

De scholen hopen dat andere universiteiten zich in de toekomst ook aansluiten bij edX.

MIT doet zelf al zoiets en volgens de directeur van de afdeling Informatica begonnen ze met wereldwijd 120.000 studenten voor het vak Circuits and Electronics. Halverwege het vak waren er nog 20.000 mee bezig. "Online onderwijs kan de wereld veranderen", aldus Anant Agarwal.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl