Het was een fel verkiezingsdebat: François Hollande en Nicolas Sarkozy, in een laatste rechte lijn naar de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Een hard debat, waarbij beide kandidaten elkaar amper lieten uitspreken.

Nicolas Sarkozy probeerde zijn socialistische uitdager weg te zetten als een linkse opportunist. Hollande viel Sarkozy aan op "het weinige" dat hij de afgelopen vijf jaar heeft gepresteerd.

Waarheid

Hollande mocht het debat om 21.00 uur beginnen en verweet Sarkozy meteen dat hij niet de president van alle Fransen is. Hollande zei dat hij "een rechtvaardige president" wil zijn en het Franse volk een nieuw vooruitzicht wil bieden.

Sarkozy sneerde dat iedereen dat altijd zegt in een debat, maar dat het gaat om de waarheid. "Frankrijk kan zich geen fouten veroorloven. Dat is onze uitdaging, meneer Hollande", aldus Sarkozy.

Hij haalde ook fel uit naar zijn critici en beklaagde zich erover dat hij de schuld krijgt van de economische problemen van Frankrijk. Hij benadrukte niet de enige schuldige te zijn. Ook verwierp hij de kritiek op zijn campagneretoriek over immigranten.

Hollande riep op tot nationale eenheid. Hij zei dat hij zich Sarkozy, die zich volgens Hollande bedient van een harde toon en altijd op zoek is naar aandacht in de media, moeilijk voor kan stellen als "slachtoffer".

Neus

Het tv-debat is het enige debat tussen beide kemphanen voordat de Fransen zondag naar de stembus gaan voor de tweede ronde in de presidentsverkiezingen.

De campagneteams hadden langdurig onderhandeld over de voorwaarden van het debat. Zo mocht Sarkozy niet van links in beeld worden gebracht, vanwege zijn forse neus.

Hollande mocht niet van boven worden gefilmd, want dan had zijn terugtrekkende haargrens wel eens duidelijk in beeld kunnen komen.

FN-kiezer

Hollande won de eerste ronde met 28,6 procent van de stemmen, Sarkozy kreeg 27,1 procent. In de meeste peilingen voor de tweede ronde ligt Hollande voor op Sarkozy. Om zijn achterstand in te halen, moet Sarkozy de komende dagen nog 1,5 miljoen Fransen overtuigen. "Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk", aldus het hoofd van het peilingbureau CSA.

In zijn slotspeech sprak Sarkozy over de gevaarlijke wereld waarin we leven en over de crisis waarin Frankrijk en Europa zich bevinden. Hij profileerde zich als de verantwoordelijke staatsman, die Frankrijk door die woelige tijden zal leiden.

De president probeert vooral de 6,4 miljoen Front National-kiezers voor zich te winnen. Zo kondigde hij aan de immigratie te halveren en dreigde hij er mee om Frankrijk uit de Schengenzone te halen.

Gisteren maakte Marine Le Pen van het extreem-rechtse Front National bekend zondag blanco te stemmen. Ze maakte zowel Sarkozy als Hollande uit voor leugenaar en weigerde haar aanhangers een stemadvies te geven.

STER reclame