NOS NieuwsAangepast

Sluiting dreigt voor coffeeshop

De eigenaar van coffeeshop Easy Going in Maastricht is vanochtend opnieuw gecontroleerd. Hij moet zich aan de nieuwe regels rond de wietpas houden, maar eigenaar Josemans weigerde net als gisteren om een ledenlijst aan de controleurs te geven. Hij heeft nu een "voornemen tot sluiting" gekregen.

Josemans heeft een week de tijd om aan te geven waarom hij tegen de regels is ingegaan. Daarna moet duidelijk worden of de gemeente zijn coffeeshop laat sluiten.

De coffeeshop mag dus officieel nog open blijven, maar is toch dichtgegaan. "Mijn collega's in Maastricht hebben solidariteit getoond door hun zaken dicht te houden, dus heb ik ook direct na de controle mijn zaak gesloten", zei Josemans.

Waarschuwing

Josemans wil een proefproces uitlokken. Hij is uit op sluiting van zijn zaak, waarna hij zo'n proces kan beginnen. De coffeeshopeigenaar vindt dat de invoering van de wietpas leidt tot discriminatie van mensen die niet in Nederland wonen. Daarnaast noemt hij de registratie van Nederlandse klanten een inbreuk op de privacy.

Vanochtend liet Josemans bezoekers van 18 jaar en ouder met een geldig identiteitsbewijs naar binnen. Toen hij geen ledenlijst kon overhandigen, hebben controleurs onderzocht wie er aanwezig was. Behalve dat hij zijn klanten niet had geregistreerd, kwam ook een aantal klanten uit het buitenland. Volgens de nieuwe regels mag dat niet.

Josemans kreeg gisteren een waarschuwing, omdat hij geen ledenlijst had bijgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl