Kamervoorzitter Verbeet vertrekt

time icon Aangepast

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Verbeet zit sinds 2001 in de Kamer en is sinds 2006 voorzitter.

"Als ik nu kies voor een plaats op de lijst van de PvdA, dan verplicht ik me opnieuw vier jaar beschikbaar te zijn, maar het is nu tijd voor andere zaken," zegt ze in een verklaring. Ze benadrukt dat ze bijna 20 jaar rond het Binnenhof heeft gewerkt.

Verbeet noemt het Kamervoorzitterschap een eervol, uitdagend en boeiend ambt, maar ze vindt het ook een zware functie, met lange dagen in woelige tijden.

Kort en krachtig

Verbeet is 61 jaar. Voordat ze PvdA-Kamerlid werd, had ze verschillende functies in het onderwijs. Ook was ze politiek adviseur van staatssecretaris Netelenbos en PvdA-fractievoorzitter Melkert.

Als voorzitter stond ze erom bekend dat ze Kamerleden aanspoorde zich kort en krachtig uit te drukken. Onder haar leiding werd het vragenuur gemoderniseerd.

Twee maanden geleden verscheen haar boek "Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter." Met die titel wilde ze aangeven dat de burger niet alleen vertrouwen in een Kamerlid moet hebben, maar dat hij ook moet begrijpen waar een parlementariƫr mee bezig is.

STER Reclame