NOS NieuwsAangepast

Gasopslag Bergermeer toegestaan

In het gebied Bergermeer bij Alkmaar mag ondergronds gas worden opgeslagen. De Raad van State heeft bezwaren van onder meer de gemeente Bergen, Milieudefensie en particulieren van de hand gewezen.

Het kabinet besloot vorig jaar de opslag toe te staan. In het gebied worden nieuwe installaties gebouwd, er komen veertien nieuwe putten en er worden gasleidingen aangelegd. Het is de bedoeling dat onder het Bergermeer gas wordt opgeslagen, dat later kan worden geleverd.

Tegenstanders vinden dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het risico van aardbevingen. Verder zijn ze bang voor geluidsoverlast en twijfelen ze aan de veiligheid van de aardgasputten.

Onduidelijkheden

De Raad van State erkent dat er nog veel onduidelijk is over ondergrondse opslag van gas, maar zegt dat die niet zo groot is dat het kabinet geen toestemming had mogen geven.

"Deskundigen kunnen geen reële schatting geven van de kans op een aardbeving, maar die kans is niet groter dan in de periode dat in het Bergermeergebied gas werd gewonnen", zegt de Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl