Terreurverdachte VS schuldig

Aangepast op

In de Verenigde Staten is een man schuldig bevonden aan het beramen van een aanslag op de metro van New York. Adis Medunjanin, een in Bosniƫ geboren Amerikaan van 28, kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Medunjanin wilde in september 2009, voor de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001, een zelfmoordaanslag plegen in de metro.

Medunjanin werkte samen met twee voormalig klasgenoten, die nog wachten op hun veroordeling. Samen reisden de drie naar Pakistan, waar ze een training kregen van al-Qaida. De twee klasgenoten van Medunjanin legden een belastende verklaring af, in de hoop op een lagere straf.

Heilige oorlog

Volgens de advocaat van Medunjanin reisde zijn cliƫnt naar Pakistan op basis van een romantisch beeld van de jihad, de heilige oorlog. Hij zou met de Taliban hebben willen vechten, maar nooit van plan zijn geweest om dood en verderf te zaaien in New York, de stad waar zijn familie zich vestigde. De aanklager sprak dat tegen en zei dat het doel was om zoveel mogelijk mensen te doden.

In september 2009 werd een handlanger van Medunjanin opgepakt. Medunjanin en de derde verdachte werden gearresteerd in januari 2010.

Op 7 september wordt bekend welke straf Medunjanin krijgt.