Kabinet mijdt EK om Timosjenko

Aangepast

Leden van het demissionaire kabinet en van de koninklijke familie gaan niet naar EK-wedstrijden in Oekraïne als de situatie van de gevangen oud-premier Timosjenko niet verbetert. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken laten weten.

Rosenthal zegt dat hij zich zorgen maakt over de situatie van Timosjenko, die een celstraf van zeven jaar uitzit. Ze zegt dat ze in de gevangenis is mishandeld. Ze is daarom sinds vrijdag in hongerstaking, zegt haar advocaat.

Juist tijdens het EK voetbal moet de Oekraïnse regering volgens Rosenthal de plicht voelen om zich extra in te spannen voor de mensenrechten. "Oekraïne moet nu begrijpen wat het te doen staat."

Europese Unie

Nederland zal de situatie bij de eerstvolgende vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, op 14 mei, aan de orde stellen. Daar wordt ook besproken welke concrete mogelijkheden er zijn om Oekraïne verder onder druk te zetten.

Diverse andere politici hebben ook gezegd dat ze niet haar wedstrijden van het EK voetbal in Oekraïne gaan als de situatie van Timosjenko niet snel verbetert. Daarnaast heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton heeft opnieuw om de vrijlating van Joelia Timosjenko gevraagd.

STER Reclame