NOS NieuwsAangepast

Alle coffeeshops Maastricht dicht

Alle Maastrichtse coffeeshops hebben uit protest tegen de nieuwe regels voor de wietpas hun deur gesloten. Burgemeester Hoes is daar woedend over, zei hij op een persconferentie. Ook in Tilburg waren veel coffeeshops dicht.

"Ik had niet gedacht dat de coffeeshophouders zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving'', zei Hoes.

Ledenlijst

Negen van de veertien coffeeshops in Maastricht werden vandaag gecontroleerd op naleving van het wietpasbeleid dat vandaag van kracht is geworden. Coffeeshops worden beschouwd als besloten club en moeten pasjes aan geregistreerde leden verstrekken.

Alleen coffeeshop Easy Going was vandaag even open, met de bedoeling een proefproces uit te lokken. De eigenaar kreeg zoals verwacht een schriftelijke waarschuwing omdat hij geen ledenlijst kon laten zien.

Bevel

Morgen gaat Easy Going weer open, opnieuw zonder ledenlijst. Bij controle door de gemeente wordt de coffeeshop dan voor een maand gesloten. Daarna kan eigenaar Josemans beroep aantekenen bij de rechter.

Aan alleen een waarschuwing heeft hij niets, zegt hij: "Als ik geen bevel tot sluiting heb, als er geen sanctie tegen mij wordt uitgeoefend, kan ik niet naar de rechter en dat is waarom ik per se mijn zin wil doordrijven en gesloten wil worden."

De overige coffeeshops in Maastricht blijven voorlopig dicht.

Privacy

Burgemeester Hoes had liever gezien dat de coffeeshops wel ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. "Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben'', zei hij.

De coffeeshophouders en een paar honderd sympathisanten demonstreerden vanmiddag in Maastricht tegen de wietpas. Ze liepen van het Centraal Station naar de Markt en boden op het gemeentehuis een petitie aan.

Ook in Tilburg waren veel coffeeshops gesloten. Volgens de Achterdeur, de vereniging van Tilburgse coffeeshops, hielden negen van de elf zaken hun deuren dicht. Volgens de Achterdeur zijn veel shops nog niet klaar met het installeren van de registratiesystemen. Ook zijn ze bang dat de privacy van hun klanten wordt aangetast.

Straatverkoop

Het is de bedoeling dat de wietpas leidt tot minder overlast van buitenlandse drugstoeristen in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Per 1 januari wordt de pas in de rest van het land ingevoerd.

In totaal mogen 2000 mensen lid worden van een coffeeshop. Dat moeten meerderjarige Nederlanders zijn met een geldig legitimatiebewijs en een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. Veel coffeeshops vrezen dat buitenlanders voortaan op straat drugs gaan kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl