Deens restaurant blijft beste

Aangepast op

Voor de derde keer op rij is het Deense restaurant Noma uitgeroepen tot het beste ter wereld. In een verkiezing onder 800 topkoks, restauranthouders en culinair recensenten door het Britse Restaurant Magazine, kwam de eetgelegenheid uit Kopenhagen als winnaar uit de bus.

De jury roemde uitbater Rene Redzepi (34). "Dankzij zijn nauwkeurige aandacht voor detail en innovatieve aanpak is Noma erin geslaagd boven aan de lijst te blijven."

Noma is gespecialiseerd in de nieuwe Scandinavische keuken, det ny nordiske k√łkken. Zo gebruikt Redzepi muskusos, zee-egels en IJslandse skyr, een soort yoghurt. "Hier geen olijfolie, zongedroogde tomaatjes en foie gras", valt te lezen op de website van Noma.

Het bedrijf is gevestigd in een oud pakhuis in het havendistrict van de Deense hoofdstad.

Top-50

Voor de tweede keer op rij liet Noma twee Spaanse restaurants achter zich. In de top-50 stonden in totaal vijf Spaanse restaurants, maar de VS leidt met acht.

Er staan twee Nederlandse bedrijven in de ranglijst, Oud Sluis in Zeeuws-Vlaanderen op 21 en De Librije in Zwolle op 33.