Skypen met de digi-oma's van Groot-Brittannië

Aangepast op

Een liefhebbende oma is goud waard. Een project met de naam 'The Granny Cloud' laat zien dat die liefde niet alleen voor kleinkinderen is weggelegd, maar zelfs wereldwijd te exporteren is. In India worden kinderen voorgelezen door oma's die gewoon in hun stoel in Groot-Brittannië zitten.

Eén keer per week voorlezen uit een boek of vertellen wat we tijdens Pasen nu precies vieren: alles kan. De oma's vertellen vooral over de gebeurtenissen die hen bezighouden: hoe de tuin erbij staat, wat het weer is en wat de laatste nieuwtjes zijn. Gewoon, zoals een goede oma betaamt.

Gat in de muur

Het idee komt van Sugata Mitra: een professor in onderwijstechniek die wereldberoemd is door zijn 'Gat in de muur'-experiment. Het idee? In een Indiase sloppenwijk zette hij een computer neer; letterlijk in een gat van de muur. Kinderen mochten naar hartenlust spelen met de pc en in een handomdraai hadden ze de techniek onder de knie, zo observeerde Mitra. In de TED-talk hiernaast vertelt Mitra zelf over zijn muur.

Maar, zag Mitra, het beste resultaat wordt geboekt wanneer de kinderen aansporing en bemoediging van een ouder iemand krijgen. Helaas ontbreekt deze aandacht vaak. En zo werd drie jaar geleden de 'oma wolk' geboren. Officieel heet het project 'Sole' en vandaag de dag zijn er meer dan 300 oma's die via de webcam in contact staan met scholen door heel India. Door een oproep van de Britse krant The Guardian is het aantal aanmeldingen flink gestegen.

Succes

Afgezien van enige technische problemen, zijn de virtuele oma's volgens Mitra een doorslaand succes. Hij denkt dan ook dat een uitbreiding naar andere landen voor de hand ligt: ouders hebben wereldwijd minder tijd voor hun kroost en op deze manier worden de gepensioneerden op een creatieve manier ingezet. Ideaal.

Door: Dorien