Barroso mijdt Oekraïne voorlopig

Aangepast

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zal deze zomer geen wedstrijden bezoeken van het EK voetbal in Oekraïne, tenzij de mensenrechtensituatie daar snel verbetert. Barroso sluit zich aan bij eurocommissaris Reding van Justitie, die de openingsceremonie in Oekraïne op 8 juni aan zich voorbij laat gaan.

De Europese Commissie als geheel heeft nog geen besluit genomen over een boycot van het Oekraïnse deel van het EK-voetbal. Samen met Polen organiseert Oekraïne het toernooi.

Timosjenko

Inmiddels tekent zich een boycot af van regeringsleiders van het EK. Bondskanselier Merkel zei vorige week dat ze zich niet kan voorstellen dat ze wedstrijden bezoekt zolang oud-premier Timosjenko gevangen wordt gehouden.

Vanwege die gevangenschap zeggen steeds meer presidenten af voor de conferentie op 11 en 12 mei in Jalta in Oekraïne met Centraal-Europese leiders.

De Tsjechische president Klaus, de Oostenrijkse president Fischer en president Napolitano van Italië gaan niet naar Jalta, uit protest tegen de gevangenhouding en behandeling van oud-premier Timosjenko.

Vorige week werd bekend dat de Duitse president Gauck om die reden niet naar de conferentie in Jalta gaat.

Hongerstaking

Timosjenko zit een celstraf uit van 7 jaar voor machtsmisbruik. In een nieuw proces wegens belastingontduiking kan ze nog eens 12 jaar krijgen.

De voormalige premier is al ruim een week in hongerstaking, omdat ze naar eigen zeggen mishandeld is door bewakers. Oekraïne zegt dat ze mogelijk gedwongen zal worden om te eten en te drinken.

STER Reclame