De populariteit van koningin Beatrix is het afgelopen jaar verder gestegen. Van de ondervraagden is 81 procent "tevreden" tot "zeer tevreden" over de koningin. In 2010 was dat 76 procent en in 2011 77 procent. Dat blijkt uit de Koninginnedagenquête 2012 van de NOS, uitgevoerd door het bureau Ipsos Synovate.

De 74-jarige Beatrix, die al 32 jaar op de troon zit, wordt als minder "formeel" en "afstandelijk" beoordeeld dan in eerdere onderzoeken en vaker "menselijk" en "aardig" genoemd.

De stijgende populariteit van de vorstin blijkt ook uit het antwoord op de vraag wie als het "meest sympathieke lid van de koninklijke familie" geldt. Op afstand blijft prinses Máxima (50 procent) het meest geliefd, maar op de tweede plaats (met stip) staat Beatrix. In 2010 noemde 10 procent haar het meest sympathiek van de koninklijke familie, in 2011 was dat 15 procent en nu vindt 19 procent dat: bijna een verdubbeling in drie jaar tijd dus.

Villa van de kroonprins

De populariteit van beoogd troonopvolger Willem-Alexander ligt al drie jaar stabiel rond de 10 procent. De Nederlanders vinden hem "menselijk" en "aardig", maar het vertrouwen dat ze in hem hebben is nog lang niet terug op het niveau van 2009 en eerder en is nog ver verwijderd van het vertrouwen in Beatrix.

Net als in 2011 hebben zo'n zes op de tien ondervraagden vertrouwen in Willem-Alexander als koning van Nederland. De aankoop van een luxe vakantievilla in Griekenland wordt hem niet kwalijk genomen: 74 procent zegt daar "weinig moeite" mee te hebben.

Troonswisseling

Vier op de tien Nederlanders (37 procent) ziet 2013 bij uitstek als een geschikt jaar voor een troonswisseling. In dat jaar wordt Beatrix 75 en bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Een iets hoger percentage van de ondervraagden (42 procent) wil dat ook met Willem-Alexander op de troon Koninginnedag/Koningsdag op 30 april gevierd blijft worden.

Onverkort en stabiel groot blijft de steun voor de monarchie in ons land: 74 procent. Een meerderheid is voorstander van modernisering van de monarchie. Dat de koningin voortaan een kleinere rol bij kabinetsformaties zal spelen, vindt 41 procent dan ook goed. Een kwart van de Nederlanders echter vindt dat een slechte ontwikkeling.

STER reclame