Door correspondent Monique van Hoogstraten

Het voormalige hoofd van Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, heeft snoeihard uitgehaald naar premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Ehud Barak. Hij zegt hun leiderschap niet te vertrouwen. "Ze misleiden de mensen zowel over Iran als over de Palestijnen", zei Yuval Diskin dit weekend.

Vandaag staan de kranten vol van zijn frontale aanval op de twee politieke leiders. "Geloof me, ik heb ze van nabij meegemaakt", zei Diskin, "ze zijn niet de mensen die ik aan het stuur wil hebben mocht het oorlog worden". Diskin was van 2005 tot 2011 hoofd van Shin Bet.

Volgens de voormalige veiligheidschef geven ze de Israëlische bevolking valse informatie over het nucleaire programma van Iran. "Ze vertellen het publiek dat Iran geen kernbom zal krijgen als Israël in actie komt. Dat is misleiding. Vele experts zeggen dat een Israëlische aanval de Iraanse kernwapen-race juist zal versnellen."

Niet de eerste

Yuval Diskin is niet de eerste voormalige hoge veiligheidsfiguur die het kabinet bekritiseert. Een paar maanden geleden gebruikte Meir Dagan, voormalig hoofd van de Mossad (de geheime dienst voor het buitenland), woorden van gelijke strekking. Hij noemde een aanval op Iran op dit moment "dwaas en roekeloos".

Maar Diskin gaat verder in zijn kritiek, maakt het persoonlijker. Hij zei dat Netanyahu en Barak zich voordoen als een messias, maar dat ze dat allesbehalve zijn. Hij vindt dat Netanyahu het publiek ook misleidt over de onderhandelingen met de Palestijnen. "Vergeet de verhaaltjes die ze willen verkopen dat Abu Mazen (de Palestijnse president) niet zou willen praten." Volgens hem wil Netanyahu zelf niet praten, omdat hij weet dat zijn kabinet dan gaat vallen. De extreem-rechtse ministers in het kabinet van Netanyahu zijn gekant tegen onderhandelingen met de Palestijnen.

De Israelische president Shimon Peres viel vorige week in een interview Netanyahu ook aan op zijn gebrek aan wil om voort te gaan met de vredesonderhandelingen. Die liggen momenteel zo goed als stil. Ook Peres zei dat er met de Palestijnse president Abbas heel goed te praten valt, maar dat Netanyahu dat uit de weg gaat.

Gefrustreerd

Reacties op Diskin kwamen van de woordvoerders van de aangevallen premier en minister. Volgens de Israëlische krant Haaretz zeggen bronnen rond Netanyahu dat Diskin 'gefrustreerd' is omdat hij niet de baas van de Mossad is geworden. Een woordvoerder van Barak suggereerde dat de uitlatingen van Diskin een prelude zijn op een politieke loopbaan. En minister van Buitenlandse Zaken Lieberman zei dat Diskin ontslag had moeten nemen, als hij Netanyahu en Barak niet vertrouwt.

STER reclame