Lachen met Obama

Aangepast op

Gisteren was het in Washington tijd voor wat plezier. Bij het jaarlijks correspondentendiner kon president Obama vrijuit al zijn politieke tegenstanders op de hak nemen. En hij had er zin in, met als favoriet doelwit natuurlijk de Republikeinen. "Mijn mede Amerikanen. We zijn hier vanavond op een bijzonder moment in historie. Precies een jaar geleden, hebben we eindelijk een van 's werelds meest beruchte individuen aangepakt," zegt Obama terwijl er een foto van Donald Trump verschijnt.

Obama begint zijn show al achter de schermen. Zijn microfoon staat 'per ongeluk' aan en dinergasten worden belachelijk gemaakt. Over Kim Kardashian, die ook in de zaal zit: "I have the nuclear codes, why am I telling knock-knock jokes to Kim Kardashian? Why is she famous anyway?" Een goede binnenkomer, want vanaf het moment dat hij opkomt heeft het publiek in zijn zak.

Zelf heeft de president er ook zin in: "Het is fijn om hier te zijn in de grootse balzaal van het Hilton, of, zoals Mitt Romney het zou noemen, een opknappertje." De eerste grap richting zijn steenrijke tegenstander voor de aankomende presidentsverkiezingen. Dit thema zet hij even later door: "We hebben beide een Harvard diploma. Ik heb er een, hij heeft er twee... Wat een snob."

Een tweede termijn

"Laat me even iets tegen alle complottheorie-vrienden zeggen die denken dat ik er een geheime agenda op nahoud, voor het geval ik een tweede termijn krijg. Jullie hebben helemaal gelijk. Dus sluit ik af met een klein voorproefje van wat jullie kunnen verwachten van een tweede Obama termijn. In mijn eerste termijn zong ik Al Green, in mijn tweede ga ik voor Young Greezy."

Of Romney ook echt de Republikeinse nominatie binnensleept staat voor Obama nog niet vast. "Dit is het moment dat veel van jullie verwachten dat ik het over mijn 'waarschijnlijke tegenstander' ga hebben. Newt Gingrich. Newt, ze gaan er nog steeds voor."

Het diner

Het correspondentendiner is een traditie in Washington. Elk jaar komt de president langs om de spot te drijven met zichzelf, zijn tegenstanders en zijn relatie met de media. "Het correspondentendiner staat bekend als het 'prom' van Washington DC. Een term die vaak gebruikt wordt door politiek verslaggevers, die duidelijk nooit de kans hebben gehad naar een ├ęcht prom te gaan." Op Twitter konden journalisten de grap waarderen en hebben ze het over #nerdprom.

Door: Wiske