'Maak keizer Japan staatshoofd'

Aangepast

De Japanse oppositiepartij LDP wil de grondwet van het land aanpassen zodat de keizer weer officieel staatshoofd van het land wordt. Nu is hij formeel slechts "symbool van de eenheid van het land" en heeft hij alleen een ceremoniële functie.

De LDP wil ook veranderingen aanbrengen in het veelbesproken artikel 9 van de grondwet, waarmee Japan het recht opgaf een oorlog te beginnen. De LDP wil dat artikel behouden, maar wil meer ruimte scheppen om een leger te creëren. Nu staat de grondwet alleen een beperkte 'zelfverdedigingsmacht' toe.

Macht

De Liberaal Democratische Partij leidde het land vrijwel onafgebroken sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2009 raakte de partij in de oppositiebanken terecht. Met de plannen voor een nieuwe grondwet wil de partij zich onderscheiden van de regerende Democratische Partij.

De huidige grondwet van het land werd in 1947 aangenomen, toen het land nog werd bezet door de Amerikanen. Onder druk van de geallieerden kreeg de keizer toen een veel kleinere rol toebedeeld dan hij traditioneel had. Sinds 1947 is de grondwet niet meer aangepast.

Wijziging

Grondwetswijzigingen moeten worden goedgekeurd door een tweederde meerderheid in beide kamers van het parlement en in een referendum worden voorgelegd aan het volk.

STER Reclame