Cubaanse acteurs willen niet terug

Aangepast op

Vier dagen geleden verdwenen ze spoorloos tijdens een tussenstop in Miami: twee acteurs uit Cuba. Ze waren uitgenodigd voor het Tribeca-filmfestival in New York, omdat hun film, 'Una Noche' daar wordt vertoond. Maar, in New York kwamen ze nooit aan.

Nu is duidelijk wat er is gebeurd met de twintigjarige Anailín De la Rúa en haar even oude tegenspeler Javier Nuñez. De acteurs lopen over, en vragen politiek asiel aan in de Verenigde Staten.

Gevlucht

"Er is geen toekomst in Cuba", zegt De la Rúa over haar beslissing. "Het is moeilijk om familie en vrienden achter te laten, maar we doen het ook zodat we hen kunnen helpen."

Op weg naar het filmfestival maken de twee een tussenstop in Miami. Tegen hun begeleider zeggen ze dat ze gaan winkelen op het vliegveld, maar in werkelijkheid vluchten ze naar een oom van De la Rúa, waar ze onderduiken.

Net als in de film

Opvallend is dat de film waar de acteurs een rol in hebben, over drie tieners gaat die per vlot illegaal vanuit Cuba naar de VS reizen. De hoofdpersonen willen op die manier de armoede in Cuba ontvluchten, en een nieuw leven in Miami opbouwen.

Nuñez en De la Rúa hebben dezelfde wens, en besluiten hun kans te grijpen als ze uitgenodigd worden voor het prestigieuze filmfestival in New York. De acteurs zeggen dat het succes van de film hen heeft geïnspireerd. Na een bezoek aan Berlijn, hun eerste overzeese reis ooit, zien ze de trip naar New York als een ideale kans om te vluchten.

Beste acteur

Ze zeggen elke baan in de VS te accepteren, maar het liefst te gaan acteren. Nuñez is in ieder geval weer een stapje dichterbij het waarmaken van zijn droom: hij won op het Tribeca-filmfestival de prijs voor beste acteur.

Rechts vind je een video met beelden uit Una Noche en interviews met de regisseur en de derde hoofdrolspeler. Tijdens het opnemen van de video zijn De la Rúa en Nuñez nog vermist; hun collega's geven commentaar op de verdwijning.

Door: Suse