Obama neemt Romney op de hak

Aangepast op

Tijdens het jaarlijkse correspondentendiner in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft president Obama zijn Republikeinse tegenstander bij de verkiezingen van dit jaar op de hak genomen. "Het is fijn om hier te zijn in de grootse balzaal van het Hilton, of, zoals Mitt Romney het zou noemen, een opknappertje", zei hij over de steenrijke kandidaat.

"Mitt Romney nam even rust in de campagne om 'The Hunger Games' te zien. Dat is een film over kandidaten die sponsors moeten binnenhalen en proberen elkaar te verslaan in een bloedig gevecht tot er maar een over is. Fijn dat Romney even aan iets anders kon denken dan de campagne."

Traditie

Het correspondentendiner is een traditie in Washington. Elk jaar komt de president langs om de spot te drijven met zichzelf, zijn tegenstanders en zijn relatie met de media. Obama begon dit jaar al toen hij nog niet eens op het podium stond, omdat zogenaamd zijn microfoon al aanstond. "Wat doe ik hier", vroeg de president zich vertwijfeld af. "Ik sta domme grapjes te maken voor Kim Kardashian."

Obama maakte ook grappen over hoe hijzelf de laatste tijd in het nieuws is gekomen. Zo haalde hij een oude grap van Sarah Palin aan naar aanleiding van kritiek van rechtse bloggers dat hij als kind in Indonesiƫ hond had gegeten. "Wat is het verschil tussen een hockeymom en een pitbull? Een pitbull smaakt heerlijk", lachte de president voor het geschokte publiek. "Mmm. Met een beetje ketjap."

Gezondheidswet

Ook de kritische houding van het Hooggerechtshof over Obama's gezondheidswet kwam aan bod: "In mijn eerste termijn heb ik de gezondheidszorg hervormd. In mijn tweede termijn zal ik dat wel weer doen."

Obama sloot af met de mededeling dat hij nog veel meer materiaal voorbereid had. "Maar ik moet weg, omdat de Secret Service niet meer laat thuis mag zijn."