Oekraïne: What's going on?

Aangepast op

Er worden bomaanslagen gepleegd, oud premiers belanden er in de bak en worden er mishandeld. Steeds meer politici kunnen zich voorstellen dat ze met het EK het land niet bezoeken. Moeten Oranjefans dat misschien ook doen?

Het zijn best angstaanjagende beelden, die vrijdag uit de Oekraïense stad Dnjepropetrovsk komen. Bloedende mensen zitten op straat, nadat op klaarlichte dag 4 bommen ontploffen. Er vallen 30 gewonden. Dnjepropetrovsk is geen speelstad tijdens het EK, maar wie deze zomer naar het land wil gaan om Oranje te zien spelen, zal er geen lekker gevoel bij krijgen.

Toch is het lastig om te zeggen of je beter weg kan blijven uit Oekraïne deze zomer. "Zolang we niet weten wie er achter de aanslagen zit, valt daar weinig zinnigs op te zeggen", zegt NOS-correspondent Kysia Hekster. Ook de UEFA ziet nog geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De voetbalbond zegt wel dat ze de situatie scherp in de gaten houden.

Duitse politici hebben steeds meer moeite om het land tijdens het EK te bezoeken. Maar dat heeft een andere reden. Staan juichen naast regeringsleiders die hun tegenstanders mishandelen in de gevangenis, vinden ze geen goed idee.

Ze hebben het over behandeling van oud-premier Timosjenko. De vrouw met de grote vlecht zit in de gevangenis wegens machtsmisbruik, maar wordt daar volgens haar familie slecht behandeld. Ze zou door bewakers geslagen worden. Deze week verschenen foto's van haar, met blauwe plekken op haar arm en buik.

De Duitse president Gauck heeft uit protest een bezoek aan Oekraïne afgezegd en de Duitse minister Friedrich van Binnenlandse Zaken zegt dat Europese politici het EK voetbal in Oekraïne mogelijk gaan mijden. Bondskanselier Merkel wil dat Timosjenko in een Duits ziekenhuis wordt behandeld.

Hebben de bomaanslagen en het gedoe rond Timosjenko iets met elkaar te maken? Timosjenko aanhangers denken van wel. De regering zou de aandacht van de media willen afleiden. "Het gaat er keihard aan toe in de Oekraïnse politiek", zegt Hekster. "Je kunt het dus niet uitsluiten. Maar de aanslagen zetten Oekraïne helemaal niet goed op de kaart, dus heel waarschijnlijk is het niet."

De Oekraïense president Janoekovits heeft bij een bezoek aan Dnjepropetovsk gezegd dat een onderzoek naar de bomaanslagen snel wordt uitgevoerd. Wie een gouden tip heeft, kan rekenen op 200.000 euro tipgeld.

door Rob