NOS NieuwsAangepast

Marokkaans vastgoed lonkt

Door redacteur integratie Reinalda Start

Nederlandse Marokkanen oriënteren zich steeds vaker op hun land van herkomst. Dat heeft vooral te maken met de economische crisis hier en de economische groei in Marokko. Vorig jaar zijn ruim 1000 in Nederland wonende Marokkanen naar Marokko vertrokken, maar een veelvoud pendelt tussen beide landen en verdient er inmiddels zijn geld. Marokkaanse deskundigen gaan uit van tussen de 3000 en 4000 mensen.

In Frankrijk, waar de groep Marokkanen veel groter is, is die trend ook zichtbaar. Het ging daar in 2011 om 20.000 mensen. Ook in Nederland wordt deze ontwikkeling waargenomen door het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, het SMN. Dit weekend is dan ook niet voor niets de Amsterdamse Rai afgehuurd voor de eerste Marokkaanse vastgoedbeurs. Dé gelegenheid om je te oriënteren op de Marokkaanse vastgoedmarkt. Marokko wil graag dat deze mensen terugkomen om hun kennis en geld in het land te investeren.

Het is voor het eerst dat deze Marokkaanse vastgoed- en lifestyle-beurs tijdens zijn tour door Europa Nederland aandoet. De beurs is al in Brussel geweest en gaat hierna naar Parijs en Milaan. Er staan makelaars, notarissen en verkopers op de beurs. Maar er is ook een keur aan Marokkaanse artiesten aangetrokken.

Economie

Directeur Hasib Moukkadim van de SMN zegt dat hij geen cijfers kent, maar dat ook de SMN absoluut ziet dat naast AOW'ers met name veertigers geïnteresseerd zijn om zich te gaan vestigen in Marokko. Hoewel het gebrek aan voorzieningen hen nog wat afschrikt. Dat heeft te maken met de economische ontwikkelingen in Marokko, met de crisis in Nederland, maar ook met het politieke klimaat. Ze willen kijken of er een betere toekomst in Marokko is. Daar speelt deze beurs op in.

De Nederlandse Marokkaanse vastgoedondernemer Abdelbasset Zaghdoud bezoekt de beurs al jaren in het buitenland. Hij heeft de organisatie geadviseerd over de behoeftes van Nederlandse Marokkanen. Zaghdoud ziet goede toekomstperspectieven in Marokko. "Toen ik zelf begon te handelen in Marokko was de economische groei daar 7 procent, het is nu teruggezakt naar 4,25 procent. Maar het gaat er beduidend beter dan in Europa."

Goedkoop

Volgens Zaghdoud komt dat omdat Marokko een goedkoop land is om in te investeren. De loonkosten zijn er laag en de ligging vlak bij Europa is een voordeel geworden nu de transportkosten door de hoge dieselprijs steeds hoger worden. "Europese bedrijven kiezen er steeds vaker voor niet in China of in India te gaan zitten, maar in het dichterbij gelegen Marokko."

Zaghdoud verwacht niet dat de uitstroom zo groot zal zijn als bijvoorbeeld in Frankrijk. "De voertaal in Marokko is Frans en Arabisch. Voor Franse Marokkanen is het veel eenvoudiger daar te gaan handelen vanwege hun taalkennis. De meeste Nederlandse Marokkanen komen van oorsprong uit Noord-Marokko. Zij spreken Berber. Het gebied is ook nog veel minder ontwikkeld dan andere delen van Marokko. Maar ook in Noord-Marokko wordt steeds meer infrastructuur aangelegd", aldus Zaghdoud. Op de beurs staan dan ook, op zijn advies, vooral handelaren met vastgoed in Noord-Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl