EK-druk op Oekraïne neemt toe

Aangepast op

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Friedrich verwacht dat Europese politici niet naar het EK-voetbal in Oekraïne gaan, als de Oekraïnse oud-premier Timosjenko geen betere behandeling krijgt. Zij zou in de gevangenis zijn mishandeld door bewakers.

Op tv waren beelden te zien van de blauwe plekken op het lichaam van Timosjenko. Ze zit een gevangenisstraf van 7 jaar uit voor staatsondermijnende activiteiten. Ook staat ze nog terecht voor belastingontduiking.

Uit protest is ze in hongerstaking gegaan. Timosjenko heeft een hernia. Volgens de Duitse artsen die haar behandelen, is ze de laatste tijd zowel lichamelijk als geestelijk achteruit gegaan.

Onmenselijke behandeling

Minister Friedrich, die ook sport in zijn portefeuille heeft, zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat hij in het stadion in Charkiv staat te juichen, terwijl een paar kilometer verderop Timosjenko een onmenselijke behandeling krijgt.

Gisteren zegde de Duitse president Gauck al een reis naar Oekraïne af, uit protest tegen de behandeling van Timosjenko. Bondskanselier Merkel vindt dat de kwestie snel opgelost moet worden. Merkel heeft nog geen concrete plannen om naar het EK te gaan, maar laat dat voor een deel ook afhangen van de kwestie.

Volgens Berlijn is het proces tegen de oud-premier vooral een politieke afrekening. Oekraïne organiseert het EK samen met buurland Polen.