Maastricht niet aan de wietpas

Aangepast op

De coffeeshop van Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht, blijft gewoon open voor buitenlanders. Volgens Josemans is dat de enige manier om tegen het beleid te strijden. "Na de uitspraak van vanmiddag rest mij alleen nog burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt hij. "Alleen dan kan de wet weer aangevochten worden voor de rechter."

Vanmiddag werd bekend dat de 19 coffeeshophouders die een kort geding aanspanden tegen de staat om de wietpas, niet in het gelijk gesteld werden door de rechter. De coffeeshophouders vinden dat de pas leidt tot discriminatie en een schending van de privacy. "Erg verwarrend", vindt Josemans de uitspraak. "Eerder schreef het College Bescherming Persoonsgegevens nog aan de minister dat het beleid buitenproportioneel was. De rechter zegt nu het tegenovergestelde."

Gewoon open

Het gaat dus gewoon door: vanaf 1 mei kunnen alleen houders van een wietpas softdrugs kopen bij shops in de grensprovincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. De pas is alleen voor Nederlanders. Buitenlandse klanten kunnen daar dus officieel niet meer terecht. "In de ochtenduren zijn we inderdaad gesloten voor buitenlandse klanten", zegt Josemans. Maar niet voor lang: "Vanaf elf uur mag iedereen gewoon naar binnen. De gemeente kan dan niets anders dan de zaak sluiten. En ik krijg een proces-verbaal."

Volgens het nieuwe beleid moet de coffeeshop die de wet overtreedt een maand worden gesloten. Maar daar ligt Josemans niet wakker van: "Dat is een van de minst grote problemen. Het nieuwe beleid is alleen maar goed voor de criminaliteit."

Illegale drugshandel

Eerder lieten de betrokken gemeenten al weten niets te zien in de pas. Ze zijn bang dat het zal leiden tot een toename van de illegale drugshandel. Dit jaar wordt de pas ingevoerd in het zuiden van Nederland. Volgend jaar moet ook de rest van Nederland er aan geloven. Buurlanden

Onze buurlanden volgden het proces op de voet: "Ausländer müssen draußen bleiben", schrijft de Duitse nieuwssite süddeutsche.de vandaag. En in België spreken ze van 'besloten clubs', die de coffeeshops moeten worden. Onze buren aan de andere kant van de Noordzee, de Britten, schrijven vooral over de weerstand tegen het beleid. Zo is Amsterdam tegen de pas omdat de meeste toeristen naar de stad komen om te blowen.

Vorige week vrijdag protesteerden zo'n 400 blowers tegen de pas. Rond 5 uur staken de demonstranten gezamenlijk een blowtje op voor de Stopera en het Muziektheater in Amsterdam.

Door: Tony