NOS NieuwsAangepast

Vestia: streep door nieuwbouw

Woningcorporatie Vestia gaat de komende tien jaar 15.000 huurwoningen verkopen en tegelijk gaat er een streep door alle (nieuw)bouwplannen. Met deze "ingrijpende" maatregelen denkt de corporatie weer gezond te kunnen worden. Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil daarnaast dat voor eind mei een akkoord met de banken wordt gesloten over de financiële problemen bij Vestia, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer.

In een verklaring schrijven de nieuwe bestuurders van Vestia dat er nu een "ambitieus" plan ligt om Vestia weer op de rails te krijgen. De financiële problemen met de banken moeten snel worden opgelost en daarnaast zullen 15.000 woningen worden verkocht. "Het is duidelijk dat er scherp aan de wind moet worden gevaren. Veel van de maatregelen zijn ingrijpend en kennen de nodige consequenties."

Noodlening

Vestia dreigde dit voorjaar failliet te gaan. Met een noodlening van 1,5 miljard euro kon dat maar net worden voorkomen. In reactie op de financiële problemen kondigden de nieuwe bestuurders ingrijpende maatregelen aan, waarbij ook de huren zouden worden verhoogd.

Maar die plannen gaan volgens de toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, niet ver genoeg. Volgens het CFV moet Vestia alle bouwplannen bijstellen. Het CFV adviseert om alle projecten te schrappen, behalve als er sprake is van contracten waar de corporatie juridsch niet meer onderuit kan. Vestia wil niet bezuinigen op onderhouds- en verbeterprogramma's.

Gevolgen

De maatregelen vormen een belemmering voor noodzakelijke investeringen in achterstandswijken, zoals Rotterdam Zuid. Maar ze hebben waarschijnlijk ook consequenties voor andere gemeenten waar Vestia woningen heeft, zo staat in de brief van de minister. Samen met de wethouders van Den Haag en Rotterdam wordt geïnventariseerd wat de precieze consequenties zullen zijn. Zo zal Vestia naar verwachting een streep zetten door veel sociale projecten, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Aan Aedes, de koepel van woningcorporaties, wordt gevraagd om te onderzoeken of andere corporaties bereid zijn om een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke investeringen in de gebieden waar Vestia actief is. Vestia overlegt nog met de banken over de geldproblemen die zijn ontstaan door de speculatie met financiële producten. Minister Spies meent dat dit overleg van groot belang is voor de koers van Vestia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl