NOS NieuwsAangepast

Einde nadert voor 'caviapolitie'?

De 'caviapolitie', zo werd het vaak spottend genoemd. Het was het paradepaardje van PVV-er Dion Graus maar na amper een half jaar dreigt het einde voor de dierenpolitie al. 500 stuks van de zogenaamde 'animal cops' was de deal in het gedoogakkoord van Wilders.

Het resultaat: op dit moment lopen er 150 agenten rond met een speciale neus voor dierenleed en er is een speciale alarmlijn geopend waar je dierenleed kunt melden. Alleen is hun toekomst onzeker nu vandaag wordt besloten over een motie van de PvdA en D66 om de animal cops weer gewoon politiewerk te laten doen. De Dierenbescherming is niet blij met deze plotselinge politieke wending.

Oproep

"Het maakt de Dierenbescherming niet uit hoe en met wie u dierenbeulen pakt, áls ze maar gepakt worden." Dit is vandaag te lezen in paginagrote advertenties van de Dierenbescherming. Zij zijn bang dat politieke belangen een grotere rol spelen dan de dierenbelangen. Laat de dieren niet in de steek, dat is de oproep aan Den Haag. Of de oproep gehoord wordt, zal vanmiddag blijken.

De dierenpolitie is een onderdeel van de waslijst van PVV-onderwerpen die van tafel geveegd dreigen te worden. Ook het afschaffen van de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod, belangrijke thema's voor Wilders, lijken plotseling een stuk minder hard nodig te zijn.

Symboolpolitiek

Politiek verslaggever Joost Vullings beaamt dit: "Van alle dingen die Wilders had geregeld in het gedoogakkoord, proberen partijen nu afscheid te nemen." En dat gaat snel en moeiteloos. "Enig leedvermaak is hier altijd bij. Het is hogere symboolpolitiek waar partijen gretig op reageren. De verkiezingscampagnes zijn allang begonnen."

144, red een dierIn November werd 144 gelanceerd: een apart meldnummer voor dieren in noodDe centrale zit in Driebergen en heeft korte lijntjes naar politie en Dierenbescherming30 mensen bemannen 24 uur per dag, zeven dagen per week de telefoonPer dag krijgt de centrale zo'n 600 telefoontjes binnenIn ongeveer 200 gevallen leidt dit tot een serieuze melding

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl