Premier Rutte zou het geweldig vinden als de partijen erin slagen een akkoord te bereiken over de bezuinigingen. "Maar het is geen gelopen race", zei hij. Net als gisteren zijn er op dit moment allerlei overlegjes tussen fracties aan de gang en soms doen daar ook leden van het kabinet aan mee.

Er lijkt nu vooral te worden gewerkt aan afspraken tussen de regeringspartijen, D66, Groenlinks en de Christenunie. De PvdA is niet uitgenodigd voor overleg tussen minister De Jager en die vijf andere partijen.

Rutte zelf was bij een overleg op het ministerie van Financiën met minister De Jager en de fractievoorzitters van VVD en CDA. Volgens Rutte wordt door iedereen heel hard gewerkt. De premier zei dat iedereen zich het grote belang realiseert van wat hij noemde "gezamenlijke oriëntaties."

'Hoop op iets positiefs'

Hij wilde geen voorspellingen doen over de kans dat het gaat lukken. Ook CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma hield zich daarover op de vlakte. "Er is zeker hoop op iets positiefs. Maar ik heb zeven weken in het Catshuis onderhandeld, en de laatste dag was er niks."

STER reclame