Vanwege tijdgebrek bij de rechtbank in Rotterdam komen enkele verdachten in een groot drugsonderzoek volgende week vrij. De rechtbank schorst hun voorlopige hechtenis, omdat het proces pas in het najaar kan plaatsvinden.

Onder de vrij te laten verdachten is een strafrechtadvocaat die op heterdaad werd betrapt bij het versnijden van een grote partij cocaïne.

Strafpleiter Ashwin B. werd in november 2010 in een woontoren in het centrum van Rotterdam aangehouden. B. is advocaat, maar geniet ook bekendheid als kickbokser 'Bad Boy'. Op het moment van de inval was B. bezig om 82 kilo cocaïne te mengen met wit poeder. Dat deed hij met een keukenmixer.

In de woning, die volgens het Openbaar Ministerie als cocaïne-atelier was ingericht, lag ook een cocaïnepers met logoplaten en een groot aantal mobiele telefoons. Behalve B. werden nog vier verdachten in het cocaïneatelier aangehouden.

Arrestatieteam

In een woning in Purmerend werd 25 kilo aan bankbiljetten gevonden. Het bleek te gaan om 1,4 miljoen euro.

Op het moment van de inval in Rotterdam deed het OM al maanden onderzoek naar de verdachten van Surinaamse origine. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er in het appartement een grote partij cocaïne lag. Daarop werd besloten direct met een arrestatieteam binnen te vallen. De waarde van de in beslag genomen partij drugs is zo'n drie miljoen euro.

Het onderzoek van het OM is afgerond, maar de rechtbank in Rotterdam heeft pas eind oktober tijd en een locatie voor het proces. De rechtbank heeft daarop besloten dat de verdachten in vrijheid hun strafzaak mogen afwachten. Vanaf komende dinsdag is hun voorlopige hechtenis geschorst.

Het OM betreurt de gang van zaken.

STER reclame