Huwelijk tussen twee peuters ontbonden

Aangepast op

In het huwelijksbootje treden terwijl je net één bent geworden, met een driejarig jongetje, dat je niet eens kent, het overkwam Laxmi Sargara. Voor het eerst in de Indiase historie is zo'n kinderhuwelijk ontbonden door een rechter.

Verjaardagscadeau

De nu 18-jarige Laxmi groeide op met haar familie, niet wetende dat ze al getrouwd was met de nu 21-jarige Rakesh. Op haar 18e verjaardag stonden er opeens onverwachte gasten op de stoep: Rakesh en zijn familie. De schoonfamilie kwam niet voor de taart, maar om haar te 'claimen'. Ze moest bij hen komen wonen en was opeens getrouwd.

In India zijn kinderhuwelijken eigenlijk verboden, maar het gebeurt nog te vaak, zo zegt BBC-journalist Narayan Bareth. "Uit een onderzoek is laatst gebleken dat 10 procent van de meisjes in de deelstaat Rajasthan worden gehuwd, of uitgehuwelijkt voor hun 18e." Volgens Unicef wordt zelfs 40 procent van alle kinderhuwelijken ter wereld in India voltrokken.

Inspiratie

Ook maatschappelijk werker Kriti Bharti, die bemiddelde tussen het stel, hoopt dat andere stelletjes die op jonge leeftijd gehuwd zijn, geïnspireerd raken door deze uitspraak.

Rakesh wilde in eerste instantie niets weten van de scheiding, maar na bemiddeling en de uitspraak van de rechter moest hij er wel aan geloven. Het huwelijk is nietig verklaard.

Door: Bas