NOS NieuwsAangepast

Charles Taylor hoort vonnis

In Den Haag oordeelt vandaag voor het eerst een internationaal tribunaal over een voormalig staatshoofd. Rechters doen uitspraak in de zaak tegen oud-president Charles Taylor van Liberia. Hij is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in het buurland Sierra Leone.

Eigenlijk zou Slobodan Milosevic het eerste voormalige staatshoofd zijn over wie een internationaal tribunaal een vonnis zou vellen, maar Milosevic stierf in zijn cel in Scheveningen.

Taylor staat sinds 2007 terecht voor het internationale Speciale Hof voor Sierra Leone, een rechtbank waarin de VN en justitie in Sierra Leone samenwerken. Speciaal voor Taylor is een dependance opgezet in Den Haag.

Korte mouwen?

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij rebellen in Sierra Leone heeft gesteund, in ruil voor diamanten. Zeker 50.000 mensen werden gedood, nog veel meer mensen werden verminkt.

De rebellen waren berucht om het afhakken van armen en benen. "Lange mouwen of korte mouwen?", vroegen ze aan mensen die het hadden gewaagd te gaan stemmen tijdens verkiezingen die de rebellen afkeurden. Tijdens de oorlog die van 1992 tot 2002 duurde, sloegen twee miljoen mensen op de vlucht.

Er zijn elf aanklachten ingediend tegen Charles Taylor, onder meer over moord, verkrachting en het inzetten van kindsoldaten. Centraal in het proces stond de vraag of hij rechtstreeks contact had met de rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (RUF) en of hij wapens, geld en eigen strijders leverde.

Indirect bewijs

Tijdens het vijf jaar durende proces is overduidelijk aangetoond dat er in Sierra Leone gruwelijke misdaden zijn gepleegd. Maar er is geen enkel document dat aantoont dat Taylor de rebellen steunde of aanvoerde. Ook is niet bewezen dat hij tijdens de oorlog zelf in Sierra Leone was.

De rechters moeten hun oordeel grotendeels vellen op basis van indirect bewijs, afkomstig van 115 getuigen. Onder hen zijn rebellencommandanten uit Sierra Leone die zeggen dat zij in Liberia bij Taylor waren, dat ze van hem opdrachten kregen en bij hem persoonlijk diamanten afleverden.

Gulle gever

In augustus 2010 werd de zaak door de aanklagers heropend, omdat ze een nieuwe getuige hadden: topmodel Naomi Campbell. Die zou na een diner bij Nelson Mandela van Taylor diamanten hebben gekregen, maar ook daarvoor was geen hard bewijs. Campbell hield vol dat ze niet wist wie de gulle gever was.

Charles Taylor ontkent schuld aan alle aanklachten. Hij zegt dat hij in de jaren 90 juist door de VN was aangewezen als vredestichter in de regio. Of hij vandaag nou wordt veroordeeld of vrijgesproken: het is volgens mensenrechtenorganisaties in elk geval een historisch moment. Zelfs voormalige staatshoofden kunnen het recht niet meer ontlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl