NOS NieuwsAangepast

Ook Fitch waarschuwt Nederland

Kredietbeoordelaar Fitch zegt dat door de kabinetscrisis het risico is toegenomen dat het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar boven de 3 procent uitkomt. En dat zou de AAA-rating van Nederland onder druk kunnen zetten, zegt Fitch.

De beoordelaar gaat er nog steeds vanuit dat het Nederland lukt om genoeg te bezuinigen om onder de 3 procent uit te komen. Maar dat is wel onzekerder geworden doordat het nog maanden gaat duren voor er een nieuwe regering is. Fitch verwacht dat het voor een demissonaire regering moeilijker zal zijn om voldoende te bezuinigen.

Relatief goed

Fitch benadrukt dat Nederland er relatief goed voor staat, met een lagere staatsschuld dan andere landen met de AAA-status. De Nederlandse schuld staat op 65,2 procent, terwijl Duitsland en Groot-Brittannië een schuld van boven de 80 procent hebben. Aan het eind van dit kwartaal wil Fitch met een nieuwe beoordeling van de Nederlandse kredietwaardigheid komen.

Kredietbeoordelaar Moody's zei maandagavond ook al dat de politieke onzekerheid de kredietpositie van Nederland bedreigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl