NOS NieuwsAangepast

Lokale partij claimt naam Brinkman

De Burger Partij Amersfoort is boos om de naam van de nieuwe partij van Hero Brinkman. De fractievoorzitter van de Amersfoortse lokale partij, Hans van Wegen, vindt dat de namen te veel op elkaar lijken. Brinkman maakte gisteravond bekend dat hij de verkiezingen ingaat onder de naam Onafhankelijke Burger Partij.

Van Wegen: "Wij bestaan al sinds 1998. Onze naam is vastgelegd en het zijn gewoon de regels dat een soortgelijke naam niet is toegestaan. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

De partij is ervan overtuigd dat de Kiesraad de partij van Brinkman niet als Onafhankelijke Burger Partij gaat inschrijven. "Het gaat goed komen. De Kiesraad staat die nieuwe naam nooit toe", denkt Van Wegen. Hij is niet van plan Brinkman zelf te bellen om de naam te laten aanpassen, maar gaat wel gebruik maken van de openbare bezwaarprocedure van de raad.

Geen probleem

Volgens de Kiesraad is er geen probleem voor de aanstaande landelijke verkiezingen. "Mocht de naam van de partij van Brinkman te veel lijken op die van een lokale partij dan bekijken we die kwestie pas bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Het zou dan zo kunnen zijn dat Brinkman niet onder die naam mee mag doen aan de lokale verkiezingen", aldus de Kiesraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl