NOS NieuwsAangepast

Publicist Micha Kat opgepakt

Publicist en actievoerder Micha Kat is de afgelopen avond op Schiphol aangehouden door de marechaussee. De politie was al enige tijd op zoek naar hem in verband met verschillende aangiftes van bedreigingen. Kat zou hebben aangezet tot geweld tegen leden van het Koninklijk Huis en valse bommeldingen hebben gedaan.

Kat werkte jarenlang als freelancejournalist voor NRC Handelsblad. Na een conflict beschuldigde hij de krant in een boek en op internet van onrechtmatigheden. Later kreeg Kat het aan de stok met De Telegraaf. Hij gaf zich ten onrechte uit als medewerker van de krant, oordeelde de rechter.

Kat publiceert tegenwoordig vooral op internet. Op zijn website, Klokkenluideronline, neemt hij vooral het koningshuis en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie op de korrel. De laatste wordt door Kat beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen.

Doodsbedreiging

Vorig jaar werd Kat veroordeeld tot 120 uur dienstverlening, waarvan de helft voorwaardelijk, wegens doodsbedreiging van Telegraaf-verslaggever Bart Mos. De journalistenbond NVJ schrapte naar aanleiding van deze bedreiging Kat als lid.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Kat dit jaar tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete voor het bekladden van de woning van de topambtenaar van Justitie. Kat was bij het proces niet aanwezig. Hij woont tegenwoordig in Laos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl