Huis(ver)kopers over val kabinet: geklungel

Aangepast op

Grote onzekerheid op alle fronten nu het kabinet gevallen is. Ook op de woningmarkt: als er iets is wat kopers, verkopers en huurders willen, is dat zekerheid krijgen over de hypotheekrente-aftrek of de overdrachtsbelasting.

We vroegen de (door)starters op de woningmarkt die we al een tijdje volgen dan ook hoe de val van het kabinet hen raakt.

Geklungel

Lucien en Mandy vinden het een goede ontwikkeling: "Alles doodbezuinigen lijkt me geen goede optie en dat zal de huizenmarkt ook geen boost geven". Al hebben ze zelf besloten hun huis niet meer te verkopen. Ze verbouwen hun huis en kijken hoe de markt over 10 of 15 jaar is. Ze realiseren zich dat ze in een gelukkige positie zitten: "Door dit geklungel van het kabinet zijn veel mensen de dupe."

Joep en Annemieke proberen nog wel hun huis te verkopen. "We hebben de afgelopen weken veel gepraat over verschillende mogelijkheden voor de verkoop van Annemiekes huis. Van verhuren tot fors in de prijs zakken, nieuwe foto's laten maken, tekst aanpassen, whatever." Ze wilden de resultaten uit het Catshuisoverleg afwachten voor een besluit te nemen. Maar in plaats daarvan leverde het alleen maar vragen op. "Laten we hopen dat de politici in Den Haag ook doorhebben dat het zo niet meer kan op de huizenmarkt, en hun ego even opzij zetten en iedereen duidelijkheid geven."

Regen in de drup

Jessica en Bouke wachtten ook op het kabinet, maar "belandden van de regen in de drup". Ze zijn samen een huis aan het bouwen, maar Boukes huis moet nog verkocht worden. Ook zij wilden het besluit van het kabinet afwachten. Nu denken ze dat de woningmarkt alleen maar verder instort: "Voordat er een nieuw kabinet zit en er meer duidelijkheid komt, zijn we maanden verder. De situatie is alleen maar slechter geworden, en de huizenbezitters raken van de regen in de drup dus."

"Voor kopers is de markt nu eigenlijk heel gunstig. Waarom zou je nu niet profiteren van de lage overdrachtsbelasting en de lage vraagprijs, voordat die weer omhoog gaat?"

Joepie

Dat is precies wat Maaike en Gijs hebben gedaan: een huis gekocht. "De overdrachtsbelasting van 2 procent pakken we nu ook nog mee aangezien we 28 juni de sleutel krijgen. De lage overdrachtsbelasting blijft nog wel even." Ze hebben dan ook hun best gedaan om voor juli een huis te vinden. "Jammer dat hier nog steeds geen duidelijkheid over is. We denken dat de huizenmarkt hierdoor nog verder zal instorten."

Ze hebben ook nog een tip: "Mocht je je huis willen verkopen, blijf niet te star vasthouden aan een prijs die je wilt hebben. De onzekerheid in de huizenmarkt zal voorlopig nog wel even blijven."

Door: Helen