In Noord-Korea worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een derde nucleaire test. Een anonieme bron van persbureau Reuters heeft dat gezegd. Ook Zuid-Koreaanse media schrijven dat er een derde test aanstaande is.

Volgens de bron van Reuters zal de test spoedig plaatsvinden. "De voorbereidingen zitten in de laatste fase." De bron voorspelde volgens Reuters ook de nucleaire test die Noord-Korea in 2006 deed. Het gaat om een bron met nauwe contacten met de regeringen van Noord-Korea en China.

Noord-Korea probeerde deze maand een ballistische raket te lanceren, maar dat mislukte. De test kwam het land op internationale kritiek te staan.

Akkoord

Noord-Korea waarschuwde daarop voor vergeldingsmaatregelen. Aan wat voor maatregelen Noord-Korea denkt, werd er niet bij gezegd.

In februari bereikten de Verenigde Staten een akkoord met Noord-Korea. Pyongyang beloofde het verrijken van uranium op te schorten, geen nucleaire tests meer te doen en voorlopig af te zien van raketlanceringen. Vorige week, na de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad van de rakettest, zegde Pyongyang dat akkoord formeel op.

STER reclame